Detox-dieet

Wat is detox?
Detox betekent ontgiften. Het doel van dit dieet is om je lichaam geheel te reinigen van niet natuurlijke voedingsstoffen. Hierbij haal je dus de overbodige chemicaliën het lichaam uit. Dit doe je door geen vaste producten meer te eten. Dat wil zeggen dat je slechts vloeistoffen naar binnen werkt. Deze vloeistoffen bestaan uit groente, fruit, kruiden en water. In plaats van dat je brood eet, drink je dus een smoothie. Of in plaats van stamppot ook een smoothie. Op deze manier maak je je lichaam helemaal gifvrij.

 

Hoelang duurt het dieet?

Dit ligt eraan hoelang jij het zelf wilt maken. Het is aan te raden om het minimaal drie dagen vol te houden voor het ontgiften van je lichaam. Voor volledig ontgiften raadt men aan zeven dagen het dieet te volgen. Maar langer kan ook. Je zou eventueel op deze manier verder kunnen leven. Maar voor een volledige werking duurt het dus drie tot zeven dagen.


Is het mogelijk om detoxen een lange tijd vol te houden?

Ja, dit is zeker mogelijk. Het is een manier van leven. Je eet normale hoeveelheden en krijgt genoeg vitaminen binnen. Het enige probleem is dat je op den duur bepaalde eiwitten en vetten gaat missen die niet in groente, fruit en kruiden zitten. Dit kun je echter oplossen door chia zaadjes en hennepzaad aan je drinken toe te voegen. Dan is dit dieet prima vol te houden voor een lange tijd. Misschien zelfs levenslang.

Er zijn een aantal verschillende vormen, welke vormen gaan wij doen?

Van detox zijn niet echt verschillende vormen bekend. De strekking is hetzelfde. Je drinkt de hele dag door sapjes en ontgift daarmee je lichaam. Maar de manier waarop jij het detox-dieet invult, kan wel veel verschillen. Je kunt zelf de moeilijkheidsgraad bepalen. Je kunt het heel zwaar maken voor jezelf door echt alleen sapjes te drinken. Je kunt het ook milder maken door ook een eitje te mogen nuttigen of een lekker stuk vlees. Ook kun je gedeeltelijk detox doen door bijvoorbeeld alleen ’s ochtens een smoothie te nemen en de rest van de dag je normale voedingspatroon aan te houden. Het nadeel hiervan is dat je je lichaam niet volledig ontgift. Hoe zwaarder je het dieet doet, hoe meer je lichaam ontgift. Wij kiezen zelf voor een zware variant. We sluiten alle niet-natuurlijke voedingsstoffen uit en eten alleen smoothie’s en eieren en vis. Verder niks.

 

Wat is het doel van detoxen?

Het doel van het detox-dieet is in eerste instantie je lichaam ontgiften. Hierdoor zal je meer energie hebben en minder snel moe worden. Maar daarbij val je ook af op een geleidelijke manier omdat je meer energie hebt om te sporten en geen vetvasthoudende stoffen meer binnenkrijgt. Dit komt door chemicaliën die in ons voedsel zitten. Deze laten in je lichaam vet opslaan waardoor je dikker wordt. Wanneer je deze chemicaliën vermijdt, slaat je lichaam minder tot geen vet meer op en blijf je slank. Naast afvallen heeft men ook gemerkt dat het verouderingsproces van je lichaam en huid minder snel gaat. Je blijft dus langer jong. Dit is echter nog nooit wetenschappelijk bewezen.

 

De werking van het detox-dieet

Voor je begint met detoxen zijn er stoffen in je lichaam aanwezig die je niet nodig hebt. Voorbeelden hiervan zijn zware metalen zoals kwik en lood. Deze krijg je in hele kleine hoeveelheden binnen, zodat het niet schadelijk voor je gezondheid is. Maar omdat je deze stoffen bijna dagelijks binnenkrijgt in je voeding wordt het wel schadelijk. Dit kan op den duur je moe maken, zorgen voor vetopslag en zelfs kanker veroorzaken. Wanneer jij op een detox-dieet gaat, verdwijnen deze stoffen langzaamaan het lichaam uit. Dit is niet door een speciaal trucje maar gewoon omdat je je lichaam de rust geeft deze stoffen af te breken door ze niet nog meer toe te dienen. Op deze manier komen al je organen tot rust en wordt je lichaam helemaal gereinigd. Doordat chemicaliën, die normaal vet opslaan, het lichaam gaan verlaten, val je af. Dit zal zeer geleidelijk gaan. En doordat je hele lichaam wordt gereinigd, wordt ook je huid mooier.

Voordelen

Een groot voordeel van het detox-dieet is dat je lichaam gereinigd wordt. Daarnaast is het dieet vol te houden omdat de sapjes goed vullen en je dus geen hongergevoel zult krijgen. Wanneer je in combinatie met dit dieet gaat sporten, zal je merken dat je afvalt en een mooi figuur creëert. Wanneer je wilt weten hoeveel je afvalt, is het belangrijk om elke dag op het zelfde moment jezelf te wegen. Het handigste is om dit in de ochtend voor het ontbijt te doen. Ook krijg je een mooie frisse huid als resultaat en er wordt zelfs beweerd dat je haar sneller groeit en dikker wordt.

Het detox-dieet scheelt ook veel tijd. Zo kun je iedere maaltijd binnen zo’n tien minuten klaar hebben, een avondmaaltijd koken duurt wel een stukje langer. En je hoeft naast je dieet niet verplicht te sporten.

 
Nadelen

Een groot nadeel van het detox-dieet is dat je bepaalde vetten en eiwitten niet meer binnen krijgt. Dit valt echter op te lossen met het toevoegen van chia en hennep. Ook is een nadeel dat je geen vast voedsel meer mag eten, wat moeilijk kan zijn. En mensen in je omgeving zullen je in de eerste instantie behoorlijk raar aan gaan kijken. Het detox-dieet is namelijk niet iets dat zij gewend zijn. Mensen zullen veel vragen aan je gaan stellen wat soms erg vermoeiend kan zijn.

Een nadeel is ook dat sapjes moeilijk te vervoeren zijn. Wanneer je naar school moet bijvoorbeeld. Het blijft niet lang houdbaar en wanneer je het in een speciale fles doet zal deze erg vies worden en moeilijk schoon te maken zijn.

 

Welke sporteisen zorgen voor een optimaal resultaat bij dit dieet?

Echt sporteisen zijn er niet bij dit dieet. Wel wordt het aangeraden om voor een mooi figuur te gaan hardlopen. Dit is ook goed voor de conditie. Verder moet je voor jezelf bepalen hoeveel je sport. Je hoeft niet meer te sporten dan normaal. Wel zal je merken dat je meer energie overhoudt om te sporten omdat je geen chemicaliën meer in het lichaam hebt die deze energie opslurpen. Sport is in dit dieet dus een extra. Je kunt er meer kilo’s mee kwijtraken en je zult merken dat sporten makkelijker gaat. Maar wanneer je liever niet sport, kun je alsnog dit dieet volgen.  

 

De reden achter dit dieet

De belangrijkste reden achter het detox-dieet is het jojo-effect tegengaan. Wanneer mensen een dieet volgen, vallen ze af, maar wanneer ze stoppen met dit dieet, komen de kilo’s er net zo snel weer bij. Dit komt omdat je met de meeste diëten tijdelijk je calorie inname verlaagt. Hierdoor gaat je vetverbranding minder snel werken. Wanneer je dan stopt met het dieet en weer normaal gaat eten kom je dus relatief snel aan. Je hebt dan eigenlijk voor niks zo’n dieet gevolgd. Om die reden heeft men het detox-dieet bedacht. Hierbij ga je niet minder eten, maar ga je tijdelijk anders eten. Je vetverbranding gaat gewoon net zo snel door en je eet een vergelijkbaar aantal calorieën. Het enige dat anders is, is dat je je lichaam helemaal reinigt waardoor stoffen die zorgen dat je lichaam vet opslaat uit het lichaam verdwijnen. Wanneer je dan dus stopt met het detox-dieet zal je niet in een keer heel veel aankomen, terwijl je wel afvalt zolang je aan detox doet. 

Daarnaast wilde men een manier vinden om gezond te eten. Bij het detox-dieet eet je gezond. Je wordt bewust van wat je eet en wat voor stoffen je binnenkrijgt. Dat was dus ook een goede reden om detox in te stellen. Je leest op internet ook in veel recensies van mensen die detox getest hebben dat ze veel gezonder zijn gaan leven na het dieet.

 

Wat vonden wij ervan?

We moesten eraan wennen dat je echt andere producten moet eten en dat je van de dingen die je normaal eet, echt af moest blijven. Dit was de eerste dag moeilijk, maar daarna was je er eigenlijk al aan gewend. We zijn er wel achter gekomen dat je ’s ochtends wat extra tijd in moet plannen. We moesten ’s ochtends meerdere sapjes klaarmaken, zodat we deze mee konden nemen naar school. De sapjes waren dan wel lekker, dat scheelde weer. De verleiding voor andere voedingsmiddelen werd daardoor kleiner. Omdat wij scholieren zijn, moesten we tijdens het dieet ook gewoon naar school. Het normale dagritme ging door. We namen groene sapjes mee en nuttigden deze daar.  Gelukkig hadden we een speciale pauzeplek gevonden waar wij de groene sapjes op konden drinken zonder raar aangestaard te worden door onze medeleerlingen. Het nadeel van deze sapjes in een openbare ruimte drinken is dat je heel veel vragen en reacties krijgt van mensen om je heen. Dit wilden wij voorkomen en dat hebben we op deze manier gedaan. Tien dagen detox waren dus prima vol te houden. Tijdens het detoxen leek het of we meer energie hadden en minder moe waren. Echt grote verschillen waren er niet. Dat wij niet veel verschil merkten in fitheid, kan komen omdat we al gezond eten. Wel zijn we afgevallen (ongeveer 2 kilo) door het detoxen. Wij raden iedereen aan om een keer detox te proberen. Het is geen verspilde tijd. Je voelt je fitter, je valt af en je eet gezond. Het is dus goed voor je lichaam.

Recepten 

Onderaan dit artikel staat een tabel, waarin een aantal voorbeeldrecepten staan. Je kunt de tabel gebruiken als boodschappenlijst. Deze recepten zijn voor een detox-dieet waarbij je drie sapjes per dag drinkt. Als je hieronder verder leest zie je wat je eventueel aan kunt passen aan de recepten in de tabel.

Je kunt altijd chiazaad, lijnzaad of avocado toevoegen. Dit wordt aangeraden, omdat je dan eiwitten en onverzadigde vetten binnenkrijgt.

 


Hoe ziet het avondeten eruit?

Bij het avondeten kun je de volgende ingrediënten gewoon eten:

  • Alle soorten groenten
  • Aardappels (met schil koken en eten), rijst of pasta ZONDER ENIGE SAUS.
  • Gehakt
  • Vetarme vis

Deze dingen hoeven niet in de blender, wel is het de bedoeling dat je het ongekruid eet, dus geen toevoegingen. Natuurlijke kruiden zoals gember en versgeperste knoflook mogen uiteraard wel gegeten worden. 

Wat kun je drinken?

Water

Citroensap

Versgeperst sinaasappelsap

Thee (groene)

Muntwater

Komkommer met water

Verse appelsap

Welke dingen zijn absoluut verboden bij dit dieet?

  • Niet natuurlijke suikers
  • Vette vis (afvalstoffen worden namelijk opgeslagen in vet)
  • Pakjes en zakjes waar je normaal mee kookt. (onnatuurlijke E-nummers)
  • Alcohol


Wat kun je eten als je honger hebt?

De onderstaande recepten zijn voorbeelden, je hoeft je hier niet perse aan te houden. Je kunt ook een eigen sapje bedenken of op internet zoeken en dat maken. Als je een eigen sapje bedenkt, kun je verschillende soorten groente, fruit, zaden en verse kruiden erin doen. Wanneer je honger krijgt, maak dan een extra sapje of eet een stuk fruit of groente. Groenten die lekker zijn om los (en rauw) te eten, zijn bijvoorbeeld: waspeentjes, komkommer, paprika, venkel (smaakt een beetje naar drop), sla, bleekselderij en radijsjes. De hoeveelheid die je eet maakt weinig uit, als het maar natuurlijk is.

 




Maak jouw eigen website met JouwWeb