Hoe meet je de resultaten van het sporten en/of afvallen?
Meten
Als je begint met sporten en/of afvallen, stel je vaak een doel voor jezelf. Denk bij de doelen bijvoorbeeld aan: een aantal kilo afvallen, een lager vetpercentage, meer/sterkere spieren en een bepaald aantal kilometers kunnen lopen binnen een bepaalde tijd. Je kunt voor jezelf nagaan of je de doelen hebt behaald.
Wanneer je voor jezelf een doel stelt, is het wel belangrijk dat het een reëel doel is. Houd daarom rekening met: tijd, motivatie, je lichaamsbouw, je gezondheid enzovoort.
Hoe kun je weten wat je bereikt hebt?
Meten is weten, dus dat wordt meten!
Weegschaal
Wanneer je met duursporten of afvallen bezig bent, kan je op de weegschaal gaan staan, hierdoor weet je hoeveel kilo je bent kwijtgeraakt, maar je weet niet hoe je lichaamsopbouw is veranderd. Als je begint met duursporten en/of afvallen, zal je vooral vet kwijtraken. Het verschil aan kilo’s dat je meet, zal dus vooral vet zijn. Het is dan wel belangrijk dat je dagelijks of wekelijks op hetzelfde tijdstip jezelf weegt. In de ochtend ben je namelijk lichter dan in de avond (na een grote maaltijd).
Wanneer je al een tijdje met duursporten of krachtsport bezig bent, is de weegschaal niet zo betrouwbaar. Je bouwt namelijk spieren op door het sporten. Spieren zijn zwaarder dan vet en daardoor kun je ook zwaarder worden door sporten, terwijl je wel vet verliest. Ook kun je zwaarder worden doordat je botten steviger worden als je sport. Het is aan te raden om je vetpercentage te meten als je aan krachtsport of al langere tijd aan duursport doet.
Vetpercentage bepalen
Waarom is je vetpercentage meten zo handig?
Je lichaam bestaat uit verschillende soorten weefsel, je bestaat vooral uit: spieren, vet, botten, vocht en organen. Het vetpercentage is het gewichtspercentage aan vetten ten opzichte van je totale lichaamsgewicht. Hoe lager je vetpercentage is, hoe beter je spieren te zien zijn. Wanneer je een sixpack wil, moet je naast goed getrainde buikspieren ook een laag vetpercentage hebben, anders worden je spieren bedekt door een vetlaag. Door je vetpercentage te meten, weet je heel goed hoe je lichaam verandert door het sporten. Het is veel handiger om je vetpercentage te meten dan je gewicht, als je wilt weten hoeveel vet je verloren hebt.
Waarmee kun je je vetpercentage meten?
Dan is nu natuurlijk de vraag hoe je je vetpercentage meet. Er zijn verschillende manieren. Ten eerste kun je een weegschaal aanschaffen die je vetpercentage kan meten. Dit kan de weegschaal door een zwak elektrisch stroompje van de ene voet naar de andere voet te laten lopen. Helaas zijn deze weegschalen vaak niet precies. Je kunt er één aanschaffen en je hebt er wel wat aan, maar verwacht er niet teveel van. Deze weegschalen geven al snel een niet betrouwbaar resultaat als je bijvoorbeeld veel water hebt gedronken of vetrijk voedsel ophebt. Het is preciezer om je vetpercentage te meten met een huidplooimeter. Een huidplooimeter geeft precieze resultaten, mits je weet hoe je hem moet gebruiken. Wil je weten hoe je aan een (goedkope) huidplooimeter kan komen en hoe je hem moet gebruiken, klik dan hier. Het is handig om ook een instructievideo te bekijken of advies te vragen aan een deskundige hoe je de huidplooimeter moet gebruiken. Wil je weten wat de normale vetpercentages zijn voor jou, scrol dan even door naar het einde van het artikel dat staat op deze site.
Waarom is je BMI bepalen niet helemaal betrouwbaar?
BMI staat voor ‘Body Mass Index’. Het BMI gaat uit van: je gewicht, je lengte en je leeftijd. Het BMI is geen betrouwbare meetmethode voor mensen die een andere bouw hebben dan normaal, zoals mensen die redelijk gespierd zijn. Om een extreem voorbeeld te noemen: wanneer je een bodybuilder neemt van 1.85 meter lang en 120 kilo en een man (met overgewicht) van 1.85 meter lang en 120 kilo, die even even oud is als de bodybuilder, dan hebben ze hetzelfde BMI, terwijl de man overgewicht heeft en de bodybuilder niet. De bodybuilder is zo zwaar, omdat hij zoveel spieren heeft, terwijl de man zo zwaar is omdat hij zoveel vet heeft.
Middelomtrek
Naast jezelf wegen en je vetpercentage meten, kun je ook je middelomtrek meten. Wil je hier meer over weten, scrol dan even door naar de tabellen op deze site.
Body-analyse
Als je graag een totaalplaatje wilt, kun je bij verschillende instellingen een complete body-analyse laten doen en dat eventueel nog een keer herhalen om te zien hoe je lichaam is veranderd door het sporten. Deze body-analyses kosten wel geld.
Maak jouw eigen website met JouwWeb